Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Imuno-oncologia, un progres major în tratarea cancerului

top-articol
03 Iunie 2015


 

„Imuno-oncologia duce știința oncologică într-o zonă foarte profundă de cunoaștere a medicinei. Suntem contemporani cu o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor țintite. Imuno-terapiile nu vizează direct celulele canceroase, ci își propun “trezirea” sistemului imun al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Toate celelalte clase de tratamente amintite anterior vizau direct tumora, celulele canceroase.” Dr Marius Geantă.


 

Ieri, 2 iunie, la Hotelul Novotel din Bucuresti, Compania Bristol-Myers Squibb a susţinut conferinţa de presă "ASCO 2015, noutăţi în abordarea cancerului. Imuno-oncologia, o nouă paradigmă în tratamentul oncologic.", în care s-au aflat ultimele noutăţi despre tratarea cancerului prin întărirea sistemului imunitar.


Evenimentul a fost unul special deoarece în cuprinsul acestuia, domnul Dr Marius Geantă, jurnalist & fondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina a transmis live de la Chicago, un sumar științific asupra prezentărilor din cadrul evenimentul ASCO 2015 (American Society of Clinical Oncology), cea mai importantă reuniune științifică de oncologie a anului. Dr. Marius Geantă l-a avut ca invitat pe domnul Dr Lucian Miron, profesor în oncologie, spitalul IRO, Iasi, care a vorbit despre „Importanţa sistemului imunitar pentru viitorul tratamentul oncologic”, răspunzând în direct întrebărilor adresate de către jurnaliştii aflaţi la conferinţă.


La București a moderat dr. Mihai Călin, jurnalist, într-un dialog cu dr. Daniela Zob, medic primar oncolog la Institutul Oncologic Bucuresti, care a discutat despre „Lupta pentru creşterea supravieţuirii şi a calităţii vieţii în cancer, astăzi”.


25.000 medici din întreaga lume au fost prezenți la ASCO 2015. Peste 5000 de prezentări au fost susținute și 350 de jurnaliști au participat la media-briefing-ul dedicat inumo-terapiei.


Imuno-Oncologia este de departe tema nr. 1 la cea mai importantă reuniune științifică de oncologie a anului, ASCO 2015. Experții prezenți au fost de acord că suntem abia în etapa de început a imuno-oncologiei ca știință modernă.


Subiectele principale discutate în cadrul conferinţei din Bucureşti au fost urmatoarele: „Dimensiunea poverii cancerului, cu accent asupra cancerului de plămân și melanoma ca fiind două dintre tipurile de cancer cu cele mai acute situații în ceea ce priveste opțiunile terapeutice (unmet needs)” si „Despre Imuno-Oncologie între celelalte opțiuni terapeutice disponibile în prezent, despre mecanismul de acțiune al IO.”


Dimensiunea poverii bolii conform celui mai recent raport Global Burden of Cancer (publicat 28 mai 2015) a fost discutata de dr. Mihai Călin.


La nivel global:În România:Top 10 cancere:Cancerul de plămân și melanomul malign sunt printre tipurile de cancer cu cele mai mari nevoi de soluționare (unmet needs), iar pentru acestea au fost anunțate în cadrul congresului ASCO 2015 cele mai semnificative rezultate în studii clinice cu medicamente imuno-oncologice.


 

Imuno-oncologia - noua paradigmă în tratamentul cancerului


Ceea ce este diferit la terapiile imuno-oncologice este faptul ca vizează sistemul imunitar al organismului, nu tumora în sine şi că permit sistemului imunitar să recunoască și să atace selectiv celulele tumorale. De asemnea, oferă sistemului imunitar o memorie de lungă durată, astfel încât acesta să se poată adapta continuu și să poată furniza un răspuns durabil și pe termen lung, față de cancer.


 
"Imuno-oncologia duce știința oncologică într-o zonă foarte profundă de cunoaștere a medicinei. Suntem contemporani cu o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor țintite. Imuno-terapiile nu vizează direct celulele canceroase, ci își propun “trezirea” sistemului imun al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Toate celelalte clase de tratamente amintite anterior vizau direct tumora, celulele canceroase." Dr Marius Geantă.
 
Folosind sistemul natural de apărare al organismului, imunoterapia poate aduce o nouă perspectivă acelor pacienți cu anumite tipuri de cancer pentru care au fost epuizate alte opțiuni terapeutice.
 
Terapiile imuno-oncologice continuă să fie investigate în încercarea de a răspunde nevoilor încă nesoluționate și pentru îmbunătățirea perspectivelor clinice în cazul stadiilor avansate de cancer.
 
Rezultatele IO sunt aplicate în tratamentul melanomului și al cancerului pulmonar, iar eforturile de cercetare se îndreaptă spre alte tipuri de cancer precum cel de sân, colorectal, gastric, renal, hepatocelular etc

 


bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata