Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti 2014

top-articol
17 Noiembrie 2014


 

La fiecare şase secunde, în lume, o persoană îşi pierde viaţa din cauza diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate, potrivit Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF – International Diabetes Federation). Numai în 2013, afecţiunea a cauzat decesul a 5,1 milioane de persoane, susţin experţii IDF în cea de-a VI-a ediţie a Atlasului de Diabet. 


 

      În România, aproximativ două milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat, iar numărul celor cu prediabet depăşeşte cifra de trei milioane. Pentru a reduce prevalenţa diabetului în ţara noastră, precum şi pentru a preveni instalarea complicaţiilor la persoanele deja diagnosticate cu această afecţiune, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice continuă seria acţiunilor de informare şi educare a populaţiei cu privire la riscurile şi consecinţele diabetului. 

 

 

     Mesajele educative legate de prevenţia, diagnosticul precoce şi controlul eficient al diabetului zaharat au fost transmise bucureştenilor în cadrul ediţiei din acest an a Campaniei Naţionale Controlează-ţi Diabetul”, desfăşurată în perioada 14 – 15 noiembrie. Au fost organizate numeroase activităţi destinate publicului larg, care au  punctat importanţa prevenţiei diabetului zaharat prin controlul factorilor de risc, precum şi necesitatea controlului valorilor glicemice pentru prevenirea complicaţiilor.

 

     Pentru ca mesajul campaniei - Lupta împotriva diabetului înseamnă prevenţie şi control - să ajungă la cât mai mulţi bucureşteni, acesta a fost colantat pe linia de transport în comun 123. Astfel, mesajul educativ poate fi văzut pe arterele principale din Bucureşti, timp de o lună de zile, începând cu prima zi a campaniei, care coincis cu Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului - 14 noiembrie.

 

     In prima zi a campaniei, fântâna arteziană din Piaţa Universităţii a fost colorată în albastru, iar în Piaţa Unirii a fost desenat cu creta un cerc albastru - simbolul universal al diabetului. Cercul reprezintă uniunea, viața și sănătatea, iar albastrul reflectă culoarea cerului care ne unește pe toți în lupta împotriva diabetului.

 

     De asemenea, pe parcursul celor două zile de campanie, au fost organizate şi o serie de activităţi dedicate importanţei practicării mişcării moderate în prevenţia şi controlul diabetului zaharat. Sub motto-ul Sport pentru tine, mişcare pentru sănătatea ta”, reprezentanţii Clubului Sportiv Ritmica au  realizat vineri, începând cu ora 19.00, o serie de exerciţii de gimnastică în centrul comercial Afi Cotroceni, iar sâmbătă, de la aceeşi oră, membrii trupei de dans Fantastic Dance au oferit bucureştenilor un spectacol de dans.

 

    Importanţa depistării precoce a diabetului zaharat a fost subliniată prin derularea unei ample acţiuni de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicate. Testările au avut loc vineri, 14 noiembrie, şi sâmbătă, 15 noiembrie, între orele 09:00-16:00, într-un cort special amenajat în zona Piaţa Unirii (intersecția dintre Bulevardul Unirii cu Splaiul Independenţei).

 

    Pe lângă activităţile adresate publicului larg, în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Bucureşti, a avut loc şi o manifestare ştiinţifică dedicată exclusiv profesioniştilor din sănătate. Este vorba despre Cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND - Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition - related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice sâmbătă, 15 noiembrie, la Phoenicia Grand Hotel din Bucureşti.

 

 

 

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata