Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Apel pentru sănătatea copiilor noștri

top-articol
24 Noiembrie 2014


 

În România anului 2014, rata îmbolnăvirilor la copii este din ce în ce mai mare.


 

     Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) s-a lansat, joi, 20 noiembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, sub egida D-lui Prof. Dr. Vasile Cândea. Lansarea a avut loc concomitent, la București și la Cluj-Napoca.

 

     ARMPF este asociația profesională și științifică dedicată promovării și dezvoltării practicii pediatrice în cadrul specialității de medicină de familie și are ca scop educația populației pentru prevenție.

 

     În România anului 2014, avem o rată a îmbolnăvirilor la copii din ce în ce mai mare, de aceea avem nevoie de medici de familie cu practică pediatrică dedicați profesiei lor, care să ofere copiilor și familiilor o adevarată educație pentru sănătate.

 

    La conferința de presă pentru lansarea AREPMF, din București, au participat personalități marcante din sistemul de sănătate, care s-au alăturat și susțin eforturile asociației: Prof. Dr. Doina Pleșca – Decan Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Vicepreședinte SRP, Președinte Comisia de Pediatrie din Ministerul Sănătății; Conf. Dr. Monica Luminos – Șef Secție Pediatrie Matei Balș, catedra de Boli Infectioase Universitatea de medicina si Farmacie „Carol Davila”; Conf. Univ. Dr. Alexandru Rafila – Consilier în Ministerul Sănătății, Comitetul General al Organizației Mondiale a Sănătății, Catedra de Microbiologie, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”; Conf. Univ. Dumitru Borțun – Președintele juriului de onoare al Societății Române de Relații Publice, Facultatea de Comunicare SNSPA, Asociația Română de Relații Publice; Dr. Valeria Herdea – Președinte AREPMF.

 

     În Cluj, AREPMF a avut invitați personalități din administrație și sănătate: Dr. Dorina Duma – Director Direcția Sănătate Publica Cluj; Emilia Groza – Președinte CAS Cluj; Conf. Dr. Călin Lazăr – Director Spitalul Clinic de Urgență pentru copii Cluj; Conf. Dr. Aurel Bizo – Președinte Colegiul Județean al Medicilor Cluj; reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj; Dr. Emiliana Costiug Secretar General AREPMF; Dr. Mihail Lupu – Coordonator Județean AREPMF; Dr. Raluca Achim Secretar regional AREPMF; Dr. Mihai Moisescu Goia – Director adjunct DSP Cluj.

 

    Vorbitorii au abordat teme stringente legate de situația din România. În contextul în care rata acoperirii vaccinale în România este în scădere, sub nivelul de protecție optimă de 95% (cf.INSP), inițiativa demarării programului de educație al populației, prin AREPMF (medicii de familie cu practică pediatrică) este un lucru extrem de important. Natalitatea este în scădere – 200.000 în 2010, 180.000 în 2013 (cf. INSP), procentul copiilor născuți prematur este în creștere. Numărul medicilor de familie cu practică pediatrică, care preiau pe liste nou-născuți cu nevoi speciale, este din ce în ce mai mic.

 

     În contextul exodului medicilor din România înregistrat în ultimii ani se impune în mod stringent îmbunătățirea comunicării și colaborării interdisciplinare, atât la nivelul corpului medical, cât și cu societatea civilă. 

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata