Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Necesitatea introducerii unui nou factor în orice schemă de tratament: cunoaşterea pacientului.

top-articol
04 Iunie 2015


 

Un factor este neglijat de majoritatea medicilor specialişti şi de medicii de familie: factorul de cunoaştere psiho-socială al pacientului.


 

                         "Este important să stim ce tip de persoană suferă de o anumită boală şi apoi cu ce fel de boală avem de-a face". (Hipocrate)

                                                                                                                                                                                                              

Da, medicina personalizată oferă terapii ţintite, adaptate sub-grupurilor de pacienţi ce manifestă aceiaşi factori de risc moşteniţi sau dobândiţi, urmârind originea unei boli până la cauzele ei moleculare, ceea ce oferă informaţii spectaculoase asupra factorilor complecşi care provoacă boala respectivă, însă un factor este neglijat de majoritatea medicilor specialişti şi de medicii de familie: factorul de cunoaştere psiho-socială al pacientului.

 

Boala nu este doar un concept sau o realitate biomedicală, ci una bio-psiho-socială. Diferenţa dintre Illness (realitatea subiectivă a bolii, cu alterarea unor structuri şi funcţii anatomice, fiziologice sau psihologice), Disease (realitatea biofizică a bolii) si Sickness (realitatea socio-culturală a bolii) este cea mai semnificativă din prisma pacientului. Boala nu este doar o sursă de disconfort somatic, ci creează noi dimensiuni şi coordonate în existenţa unui individ. Este un adevărat impas existenţial. Bolile nu se caracterizează doar prin procese patologice clar definite şi obiectivate prin date clinice sau modificari biochimice, ci şi prin consecinţe psihologice şi sociale. Diagnosticul nu este întotdeauna unul precis delimitat, iar etiologia este plurifactorială. De aceea şi terapiile sunt multiple (tratament medicamentos, psihoterapie, fizioterapie etc.)

 

Pentru reuşita unui tratament şi reintegrarea socială a bolnavilor, profesioniştii, atât medici cât şi psihologi, trebuie să cunoască (măcar sub forma unui interviu semistructurat) şi să recunoască pacientul şi să intervină acordându-i suportul necesar. Să încerce să-i determine acestuia întregul mecanism de declanşare a bolii, luând în calcul şi factorii psiho-emoţionali împreună cu reprezentarea mentală pe care o au pacienţii asupra afecţiunii, cu semnificaţiile ei individuale pentru fiecare bolnav în parte, cu modalităţile de acceptare şi de adaptare la boală, cu modificările emoţionale, comportamentale sau de personalitate determinate de boală. Să cunoască întregul traseu parcurs de bolnav, un traseu plin de semne de întrebare şi de framântări interioare, având în vedere că din momentul diagnosticării, persoana bolnavă parcurge mai multe etape: şoc, negare, revoltă, minimalizare, tendinţa la compromisuri terapeutice, tristeţe şi în final acceptare.

 

Iar dacă medicii nu pot, nu au timpul ori dispoziţia necesară, să nu ignore acest drept al pacientului, ci să ceară ajutorul psihologului, pentru că toate aceste trebuinţe neîndeplinite au efecte devastatoare: depresie, non-complianţa terapeutică şi reticienţa prezentării la medic.

 

Medicina prezentului este medicina celor 4 P: P1 – predictivă (anticipativă), P2 – preventivă, P3 – personalizată şi P4 – participativă. Sistemele de sănătate trebuie să-şi reînnoiască cât mai repede metodele în direcţia unei abordări cu adevărat holistice a pacientului.

 

 

Cosmina Ungureanu,

Psiholog clinician - Centrul Medical "Dr. Pop de Popa"  şi Fundatia FOBAC

 

bottom-articol
Care sunt cauzele posibile ale timidității copilului?
 De cele mai multe ori, noi, adulții, suntem de vină pentru
Cum ne putem ajuta copilul să scape de timiditate
 Copii învață uitându-se la oamenii din jur, parinții. Ce
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata