Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Diferenţa dintre probiotice şi prebiotice

top-articol
21 Noiembrie 2014


 

Stresulalimentația nesănătoasătratamentul cu antibiotice cauzează dezechilibrul florei intestinale.

 


 

                                          
Tubul digestiv este locul unde acționează în sinergie flora intestinală, mucoasa intestinală și sistemul imunitar. În interiorul sistemului digestiv lucrează, în umbră, 24 de ore din 24, peste 100 000 de miliarde de bacterii. Datorită acestei flore intestinale, organismul nostru digeră alimentele, sintetizează vitamine și alte substanțe nutritive. Este o adevărată lume vie, organizată într-un ecosistem aflat în echilibru perfect. Stresulalimentația nesănătoasătratamentul cu antibiotice cauzează dezechilibrul florei intestinale. Acest lucru are un impact serios asupra stării de sănătate, conducând la: infecții repetate, acnee, micoze, tulburări digestive (diaree, constipație, sindromul intestinului iritabil), oboseală și stări depresive inexplicabile.
 
Probioticele – bacteriile „bune” care reechilibrează flora intestinală și readuc starea de bine. Organizația Mondială a Sănătății le-a atribuit următoarea definiție: „Probioticele sunt microorganisme vii care aduc beneficii sănătății atunci când sunt consumate în cantitate suficientă”
Prebioticele– acele fibre speciale, care favorizează dezvoltarea probioticelor.
Care este rolul florei intestinale?
 Flora intestinală exercită multiple funcții fiziologice, asigurând o stare bună de sănătate:
- ajută la digerarea hranei,
- permite sinteza anumitor vitamine,
- hrănește mucoasa intestinală și contribuie la menținerea integrității sale,
- are un rol primordial în apărarea organismului, prin efectul de barieră care împiedică înmulțirea bacteriilor agresive.
Atunci când flora intestinală își pierde echilibrul, bacteriile benefice nu-și mai pot juca rolul favorabil. În această situație, pentru a restabili echilibrul florei intestinale, este necesară administrarea unui supliment nutritiv pe bază de probiotice și prebiotice.
Probioticele favorizează echilibrul florei intestinale. Ele îmbunătățesc activitatea barierei intestinale contra agenților patogeni externi. Totodată, probioticele stimulează sistemul imunitar în lupta contra infecțiilor de sezon.
Prebioticele favorizează înmulțirea probioticelor, ceea ce determină un efect inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor patogene, prevenind infecțiile. În plus, prebioticele au capacitatea de a absorbi substanțe nocive cum ar fi toxinele cu potențial cancerigen sau colesterolul rău.
Reguli esențiale în alegerea unui probiotic eficient.
Probioticele și prebioticele pot fi administrate împreună sub forma suplimentelor alimentare simbiotice. Pentru a fi siguri că optați pentru un produs eficient, este indicat să țineți seama de următoarele reguli de bază:
-  alegeți un produs care conține o cantitate suficientă de probiotice astfel incat sa-si faca efectul.
- asigurați-vă că bacteriile conținute sunt conservate printr-o metodă sigură și că rămân vii.
- pentru a vă apăra de infecțiile de sezon, urmați o cură cu probiotice și prebiotice timp de o lună. Un pliculeț cu probiotice și prebiotice luat în fiecare dimineață, înaintea micului dejun, reprezintă un veritabil scut de apărare împotriva virozelor, otitelor sau infecțiilor gastrointestinale.
bottom-articol
Suplimentarea cu vitamine a dietei copilului
 Dacă un copil crește în greutate conform vârstei lui, dacă
Sfaturi privind nutriția pacienților cu hipertensiune arterială
 Reduceri semnificative ale tensiunii arteriale s-au semnalat
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata