Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Greața și vărsăturile, coșmarul ședințelor de chimioterapie

top-articol
16 Mai 2012


 

Dintre toate reacțiile adverse ale chimioterapiei, cele mai supărătoare pentru majoritatea pacienților sunt greața și vărsăturile.


 

însă, nu pentru toată lumea lucrurile stau la fel. Unele persoane nu se confruntă cu greața în timpul tratamentului. Altele au o senzație de greață permanentă, varsă tot ce manâncă și sfârșesc prin a nu mai putea să înghită nici măcar o gură de apă. Greața și vărsăturile ocupă primul loc în topul reacțiilor adverse care-i determină pe pacienți să renunțe la chimioterapie.

 

Dacă și dumneavoastră vă temeți de greață și vărsături sau vă confruntați deja cu aceste neplăceri, avem vești bune. Câteva schimbări în modul în care vă alimentați vă pot ajuta să preveniți neplăcerile. Și, dacă acestea nu ajută, medicul vă poate recomanda medicamente, numite antiemetice, care, cu siguranță, vor avea mai mult succes. Greața este un simptom comun și, de multe ori, singurul efect secundar al chimioterapiei, nefiind întotdeauna însoțită de vărsături.

 

De obicei, apare după 6–7 ore de la administrarea medicamentelor și poate dura de la câteva ore la câteva zile. în rare cazuri, greața poate fi severă, iar câteodată frica de greață poate fi atât de intensă încât se declanșează la vederea spitalului sau a medicamentelor, înainte de începerea tratamentului.  Greața și vărsăturile necontrolate pot provoca: modificări chimice în organism, modificări psihice, pierderea poftei de mâncare, malnutriție, deshidratare, ruptură de esofag, redeschiderea rănilor chirurgicale.

 

Chimioterapia este cea mai comună cauză de greață și vărsături la pacienții tratați pentru cancer. Riscul de a te confrunta cu aceste reacții adverse ale chimioterapiei este mai mare pentru femei de cât pentru bărbați.

 

Alți factori care vă predispun la neplăceri, sunt: 

 

bottom-articol
Durerea din cancer: prejudecăți și adevăruri
 Dintre toate simptomele cu care se confruntă un bolnav de cancer,
Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei
 Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata